КП Корюковский водоканал

До уваги споживачів, які мають пільги на оплату житлово - комунальних послуг!

Звертаємо увагу всіх пільговиків на зміну порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

Починаючи з жовтня 2019 року, відповідно до Закону України від 09.11.2017 № 2189-VIIІ «Про житлово-комунальні послуги» та Порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373 (далі – Порядок), пільги на оплату житлово-комунальних послуг надаються у грошовій формі (готівковій або безготівковій).

Пільги нараховуються органами соціального захисту населення на підставі даних Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, з урахуванням встановлених державних соціальних нормативів та цін/тарифів (внесків) на житлово-комунальні послуги.

При грошовій безготівковій формі в АТ «Ощадбанк» на кожного пільговика автоматично відкритий персональний обліковий запис, на якому буде відображатись сума пільг у грошовій формі. Розраховані органами соціального захисту населення суми пільг перераховуватимуться Мінсоцполітики до АТ «Ощадбанк» для подальшого проведення ними розрахунків з надавачами послуг за кожного конкретного пільговика. Перерахування коштів з рахунка для виплати пільг на рахунки виконавців комунальних послуг здійснюється АТ «Ощадбанк» в послідовності визначеній пунктом 12 Порядку.

Пільговики при безготівковій формі сплачують, як і раніше, частину платежу з урахуванням пільг в межах норм, а суму пільги за них перерахує надавачу послуг АТ «Ощадбанк» (за наявності даних про номер мобільного телефону пільговик отримає інформаційне повідомлення від банку про проведені платежі).

Пільговикам, які до 15 жовтня 2019 року подали заяву до органу соціального захисту населення на отримання пільги готівкою, виплата буде здійснюватися у грошовій готівковій формі у зазначений у заяві спосіб (банк або пошта). У зв’язку з цим платіж за послугу нараховується у повному обсязі, без врахування знижки, яка надається пільговику. У разі отримання готівки пільговик повинен сплатити спожиті послуги повністю.

Пунктом 7 Порядку передбачено, що пільговики, яким надається пільга у грошовій формі (готівковій або безготівковій формі), зобов’язані сплачувати щомісяця вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги, перерахованої управителям, об`єднанням, виконавцям комунальних послуг або виплаченої таким пільговикам готівкою.

Пільговик також зобов’язаний повідомляти орган соціального захисту населення про зміну всіх обставин, які впливають на надання пільг (зміна місця реєстрації, кількості членів сім’ї, термінів права на пільги, статусу та інше). Суми пільг, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пільговика, повертаються пільговиком до державного бюджету.

Враховуючи, що відповідний механізм запроваджується в Україні вперше, через неточності в даних з технічних причин можуть бути випадки некоректного нарахування окремим особам суми пільги за жовтень 2019 року. Сума пільги у такому випадку за жовтень буде донарахована в наступному місяці.